Sengoku Dönemi – VI

Başkente giren Oda Nobunaga, burada ilk iş olarak on beşinci Ashikaga shogunu olan Yoshiaki‘nin imparator tarafından tanınmasını sağladı. Ancak Nobunaga’nın Muromachi bakufusuna hizmet etmeye niyeti yoktu ve bunun yerine dikkatini Kinai bölgesindeki hakimiyetini sıkılaştırmaya yöneltti. Rakip daimyolar, inatçı Budist rahipleri ve saldırgan tüccarlardan oluşan direnişçiler hızlı ve acımasız bir şekilde ortadan kaldırıldı ve Nobunaga kısa sürede insafsız, merhametsiz bir düşman olarak ün kazandı. Siyasi ve askeri hamlelerini desteklemek için ekonomik reformlar başlattı, tapınakların ve loncaların elindeki geleneksel tekelleri geçersiz kılarak ticaretin önündeki engelleri kaldırdı ve rakuichi-rakuza olarak bilinen serbest piyasayı kurarak girişimleri teşvik etti.

Hiei Dağı

1573’e gelindiğinde, kuzey kanadını tehdit eden Asakura ve Azai klanları ittifakını yok etmiş, Kyoto yakınlarındaki Hiei Dağı‘ndaki militan Tendai Budistlerinin manastır merkezini ortadan kaldırmış ve ayrıca ordusu Tokugawa’yı yenip Oda’nın topraklarını Kyoto’ya doğru istila etmenin eşiğindeyken aniden hastalanarak ölen Takeda Shingen ile potansiyel olarak zayıflatıcı bir çatışmadan kaçınmayı başarmıştı.

Shingen’in 1573 yılındaki ölümünden sonra bile, Nobunaga’ya direnebilecek kadar güçlü birkaç daimyo kaldı, ancak hiçbiri Kyoto’ya siyasi bir tehdit oluşturacak kadar yakın değildi ve Oda bayrağı altında bir birleşmenin an meselesi olduğu anlaşılıyordu.

1575’deki nihai Nagashino Muharebesi‘nde (長篠の戦い), Oda ve Tokugawa birleşik kuvvetleri Takeda klanını arkebüslerin stratejik kullanımıyla mahvetti. Oda, arkebüslerin yavaş yeniden doldurulma süresini, arkebüsçüleri üç sıra halinde düzenleyerek telafi etti. Her sıra ateş ettikten sonra eğiliyor ve bir sonraki sıra ateş ederken yeniden dolduruyordu. Mermiler Takeda süvari zırhını delmeyi başardı. Bu durum, gelen ateşle geri püskürtülen ve öldürülen Takeda süvarileri arasında kaosa neden oldu.

Oda, Shibata Katsuie (柴田勝家) ve Maeda Toshiie‘yi (前田利家) kuzeye ve Akechi Mitsuhide‘yi (明智光秀) Tamba eyaletine göndererek genişlemeye devam etti.

Ishiyama Honganji

Oda klanının Osaka’daki Ishiyama Honganji (石山本願寺) kuşatması çok az ilerleme kaydediyordu ve Chūgoku bölgesindeki Mōri klanı, deniz ablukasını kırarak güçlü bir şekilde tahkim edilmiş bu komplekse deniz yoluyla malzeme göndermeye başlamıştı. 1577’de Oda, Hashiba Hideyoshi‘ye (豊臣秀吉) batıya doğru genişlemesini ve Mori klanıyla çarpışmasını emretti. 1578’de Ōmi eyaletindeki Azuchi Kalesi‘nin inşası tamamlandı; Avrupalı misyonerleri ve sıradan saray mensuplarını hayrete düşüren etkileyici ve abartılı bir şekilde dekore edilmiş gösterişli bir kale.

Takeda Shingen‘in (武田信玄) ölümünden sonraki en büyük general olarak anılan Uesugi Kenshin (上杉謙信), ikinci Oda karşıtı ittifakta yer aldı. Komşu güçleri fethetmesinin ardından, iki taraf 1577’de Tedorigawa Savaşı sırasında çarpıştı ve bu savaş kesin bir Uesugi zaferiyle sonuçlandı. Aynı dönemde Uesugi kuvvetleri Kyoto üzerine yürümek için hazırlıklara başladı. Önceki yenilgisi nedeniyle Oda, Uesugi’den çekiniyordu ve bir rivayete göre, Uesugi Kenshin’in verdiği hareket emrini getiren haberciye, Kenshin’in ordularını gerçekten de başkente götürmesi halinde, merhamet görme umuduyla teslim olmaktan ve doğudaki topraklarından vazgeçmekten başka çaresi kalmayacağını söyledi. Ancak Uesugi Kenshin ordularını harekete geçiremeden, tahminen kalp krizinden öldü.

Oda 1580’de Ishiyama Honganji’yi teslim olmaya zorladı ve 1582’de Takeda klanını yok etti. Oda’nın yönetimi artık gücünün zirvesindeydi ve Echigo eyaleti ile Shikoku’ya akınlar düzenlemek üzereydi.

1582 yılında Hashiba Hideyoshi, Bitchu vilayetini işgal ederek Takamatsu Kalesi‘ni kuşattı. Ancak kale Mōri klanı için hayati önem taşıyordu ve kaleyi kaybetmek Mōri’nin ana topraklarını savunmasız bırakacaktı. Mōri Terumoto (毛利輝元) liderliğindeki takviye kuvvetler Takamatsu Kalesi’nin önüne geldi ve iki taraf da duraklama pozisyonuna geldi. Hashiba, Oda’dan takviye kuvvet istedi.

Hideyoshi’nin aslında takviye kuvvetlere ihtiyacı olmadığı, ancak bunları Oda’dan başka nedenlerle talep ettiği sık sık ileri sürülmüştür. Bazıları Hideyoshi’nin düşük rütbeli bir yamaktan Oda’nın üst düzey bir generaline hızlı yükselişi nedeniyle diğer generaller tarafından kıskanıldığını ve nefret edildiğini, Takamatsu’yu alma şerefini Oda’ya vermek istediğini ve böylece diğer Oda vasallarının önünde kendini mütevazı göstermek istediğini düşünmektedir. Bazıları da Hashiba’nın ya da maiyetindekilerin Oda’yı ön cephede daha kolay suikasta uğrayabileceği savunmasız bir konuma getirmek istemiş olabileceğini düşünmektedir. Diğerleri ise direkt Oda suikastinin arkasındaki kilit ismin Hashiba olduğuna inanmaktadır.

Oda, Niwa Nagahide‘ye (丹羽長秀) Shikoku’nun işgaline hazırlanmasını emretti ve Akechi Mitsuhide‘yi (明智光秀) Hideyoshi’ye destek olması için gönderdi. Chūgoku bölgesine giderken Oda, Kyoto’da bir tapınak olan Honnōji‘de (本能寺) konakladı. Sıkı bir şekilde kontrol ettiği kendi topraklarının ortasında bir saldırı beklemediğinden, Oda sadece birkaç düzine kişisel hizmetkâr ve koruma tarafından korunuyordu.

Honnō-ji Olayı

Nobunaha, Honnōji’yi aniden kuşatarak onu kendisiyle savaşmaya zorlayan Akechi Mitsuhide tarafından gafil avlandı. Eş zamanlı olarak Akechi kuvvetleri Nijō Kalesi‘ne de saldırdı. Oda, efendisine olan sadakati ve bağlılığı büyük övgü alan sadık genç hizmetkarı Mori Ranmaru (森蘭丸) ile birlikte çatışmada öldürüldü. (Bazı kaynaklara göre seppuku yaptı.) Honnōji’deki darbeden sadece on bir gün sonra Mitsuhide’nin kendisi de Yamazaki Savaşı‘nda öldürüldü. Popüler olmayan bir diğer teoriye göre, Yamazaki Savaşı’ndan kaçıp kayıplara karıştıktan sonra, Tenkai isminde bir Budist rahip kisvesine bürünerek 1643 yılında ölene kadar Tokugawa’ya hizmet etmiştir.

Yorum bırakın